Sürdürebilir Turizm ve Gastronomi Politikaları-Yılmaz Parlar
Sürdürebilir Turizm ve Gastronomi Politikaları
Günümüzde yaşanan yoğun ekonomik ve sosyal gelişmenin bir sonucu olarak gastronomi turizminin odak noktası, yaşam standartlarındaki artışlar ve insanların seyahat etme olanakları referans alınmalı.
Pek çok Gastronomi turizm projelerinde varlık gösteren, çok başarılara imza atan, Türk gastronomisini tanıtma misyonuna tutkulu, kararlı, fedakar, bilgili, gönül insanı Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe Balıkesir Gastronomisi için Balıkesir valiliği ile Basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısı ardından “Sürdürebilir Turizm ve Gastronomi Politikaları” konulu Panel düzenledi.
Kuruluş tarihi çok kısa olmasına rağmen, dernek üyeleriyle sinerjik takım kurarak, bu güne kadar örnek teşkil edecek etkinlikleriyle Gastronomi turizmde önemli yol alan, GTD Başkanı Gürkan Boztepe, gastronominin turizmin gelişmesindeki rolüne çeşitli küresel örneklere atıfta bulunularak odaklanmak adına gerçekleştirdi.
Mutfağımız Neden Önemli
Farklı kültürlerin bir arada olmasının sonucu, mutfağımızın zenginliğini tanıtmaya kendini adayan GTD Başkanı Boztepe, mutfağımızın güçlü taraflarını temsil eden ürünlerle başlama yaparak önemli bir pazar oluşturabilecek. Boztepe üstlendiği moderatörlüğünde “Gezmenin yöntemleri var. Vali beyle gezerek gezerken biz mutluyuz. Hani kendi kendinize de gezebiliriz ama bir şehri tanımak istiyorsak oranın en erkanı ile birlikte olarak gezmek çok kıymetli.” Sözleriyle açılış yaptı.
Amerika’ya Türk mutfağını tanıtma etkinliğinden bahsetdi.
“Gastronomi turizmi derneği olarak ticaret bakanlığımızda ve bir yemek yaptık. Fatma Şahin, bakanımızı, Ender Saraç’ı götürdük. Ender hocamızla beraber sağlıklı Türk mutfağı nedir? Gazetecilere anlatma imkanına sahip olduk. Birleşmiş Milletler in tam karşısında binamız Türk binası Türkiye'de gerçekten gurur duyulacak bir bina burada hem yabancı gazeteciler. Belediye Başkan Yardımcısını hepsini ağırlama imkanına sahip olduk.
Sağlıklı Türk mutfağında da biz bir numarayız. Peynirde de durmayız. Aynı zamanda baklava da bir numarayız. Açık ara dünyada gastronomi konusunda bir numarayız ama bunları peynir gibi farklı farklı ülkeler çok güzel anlatmışlar. Biz niye anlamamışız? Bu kadar yıldan beri bu kadar değerli. Başladığımız olmasına rağmen annen annelerinin yemeklerini ye aktarmamız, bunların aktarılma yöntemleri nedir?” şekinde giriş yaptı panelistlere söz verdi.
Panelde Panelistlerin Önemll Paragrafları;
“Ben gastronomi turizmi yapan bir seyahat acentasıyım. Yani insanları alıp yurt içinde veya yurt dışında gastronomi bölgelerine götürüyor, Hem oradaki ören yerlerini gezdiriyorum hemde çok önemli kendilerine ait yemekleri yedirmeye çalışıyorum, işte Gaziantep, Urfa, Adana, Kayseri, Trabzon.. Ve bunların bir tanesi de artık sanırım Balıkesir olacak. Biz. Balıkesir’i sadece geçiş noktası olarak kullanıyoruz ve şimdiye kadar sadece işte tostu ile bilinen bir yerdi.”
“Aslında gastronomi turisti bunlar için geliyor ve normal kuruştan 7 kat fazla para harcıyor. Biz nostaljik özel yemekler yiyebileceğiniz ürünleri o yüzden turisti buraya çekebiliriz.”
“Karbon dediğiniz karbon salınımları ve değil bizim atmosfere verdiğimiz aslında kendi faaliyetleri sonucunda oluşturduğumuz bir gaz. Karbon miktarını azaltmaktan bahsederken, karbondan Hem toplumsal olarak atalarımızdan getirdiğimiz geleneklerimiz hem de insan vücudu olarak ihtiyaç duyduğumuz, vitaminler ve proteinler kısmı. Bir tarafa metan gazını, acaba ben bu hayvanlar da nasıl azaltabiliriz? Şu anda bir çalışma yürütüyor. Üniversitede metan gazını azaltır bilmenin hayvan besleme ile hayvanlara verdiğimiz yemle hayvanlarını tuttuğumuz termal şartlarla ilgisi olduğunu biliyor muydunuz?”
“Eklemler ile ve farklı bilimsel temelli yöntemlerle tarımı, tarıma, hayvancılığa sahip çıkmak, yerel kültürümüze sahip çıkmak ve şehirlerimizi marka kent haline getirip sürdürülebilir markaları yaratmak hepimizin ortak payda daki görevlerinden diye düşünüyorum.”
“Tüm yatırımlarla ilgili olarak da amaç şu, kendi markalarından ülkemiz içerisinde dağıtmak, şimdi uluslararası Balkan incilerimizin hepsine baktığımızda İstanbul ve büyük şehirlerimiz İzmir, Ankara şehrinde var. Bu uluslararası markalarımızı artık Anadolu ya yayılmak gerekir.”
“Türk kültüründe şöyle bir şey vardı biliyorsunuz misafir ağırlamak. Insanın ağırlamak bizler için önemli. Turizm ve hizmet sektöründe gelen her misafirimizi memnun etmek için elimizden geleni yaparız.”
“Bursa şehrimizde çok önemli gelişmeler kaydetti. Birçok maddede oraya katma değer kazandı. Şimdi son zamanlarda Trabzon tarafında birçok farkımız var.”
Herşeyimiz artık gastronomi olarak baktığımızda bir kültürümüzün bu kültürünüze birlikte yaşanmış olan bir. Yemek kültürümüz var ve aynı zamanda tarih var. Dışarıdan veya içeriden gelen turistlerin ilk talep ettikleri şeylerden bir tanesi de gittikleri yerdeki kültür anlamında ne görebiliriz, ne katabiliriz. Kendi ülkelerinden daha farklı alternatiflerimiz neler var ve bunlarla birlikte de tabii ihtiyaç olarak da karın doyurma.”
Son olarakda panel konuşmaları Balıkesir valisi Hasan Şıldak özetledi.
“Bu kapasiteyi geliştirmek istiyoruz. Balıkesirli hem gastronomi alanında hem de turizmin bütün bileşenleriyle birlikte daha güçlü kılmak, daha görünür kılmak için yol almak istiyoruz. Ama bunun için bir yol haritasına ihtiyacımız var. Yani bir stratejiye ihtiyacımız var, turizmin planlanması, bir master plan hazırlanması bu konuda. Rotalar oluşturulması..
Heyecanlıyız, gün güzel başladı. Bence festival sizlerin katkılarıyla bugün de öyle devam edecek. Ilgi yoğun özellikle balıkesirliler çok mutlu. Yani diyorlar böyle bir şeye ihtiyaç varmış. Niye daha önce yapılmadı?”
Panel plaketlerin verilmesiyle sona erdi
yilmazparlar@yahoo.com
Yorumlar
Yorum Gönder